Medias påverkan

Det är spännande att dagens unga talar om gårdagens konformism, och nutidens möjligheter till individualism, samtidigt som de ägnar allt mer tid åt att ta till sig omvärlden genom sociala media. Efter att ha ögnat de stora kvällstidningarna på nätet, är det lätt att konstatera några få mönster i denna medias rapportering. För det första ska man använda stora och genomträngande ord. Katastrofscener och chockbilder från en middag där kända svenska personer närvarade visade sig handla om en mindre social fadäs där en stackars servitris spillde vatten på en ärm.

Sociala media styr

I dagens tidningar på nätet återfinns ständigt artiklar som har sin utgångspunkt i inlägg från social media som redan blivit virala. Det tycks som om det viktigaste är att hitta just de nyheterna som får flest människor att klicka sig in på en länk eller en film. Det verkar inte vara på riktigt. Om dagen nyhetsrapportering handlar om en klänningsärm som fick vatten på sig, och det framhävs som en katastrof, styr detta då vårt sätt att tänka?

Blir vi lika små och trångsynta i hjärnan som de nyheter som blåses upp till oväntade proportioner innan de länkas ut över nyhetsvärlden? I andra delar av världen, ger tidningar på nätet andra bilder. I New York Times och i Pravda visas två helt olika versioner av hur Putins stab medverkat till vinst för president Donald Trump. I Maynamar Times visas bilder inifrån lägren där flyktingar från Rakhine staten slagit sig ned.

Medias förlorade saklighet

I Myanmar Times, och I Bangkok Post, exempelvis används sällan stora ord som katastrof och chock. I stället rapporteras om jordskred som dödar 300 personer, 500 000 personer som är landsflykt undan en etnisk rensning vi sällan skådat, knarkbeslag i miljon dollars klassen och andra nyheter. Nyheterna beskrivs med saklighet, och namn på brottslingar ges ut utan betänkligheter. Det man inte gör är låser upp och vrider på en nyhet, som för att låtsas att det är viktigt.

I vår värld där vi har det bra, lever i under skräckrubrikernas påverkan. I andra länder, där svårigheter och naturkatastrofer kan inträffa när man minst anar, lever man under en i nuläget saklig rapportering av händelser genom media. Är det vettigt att våra ungdomar i dag läser alla nyhet förvrängda av medias lust att skapa rubriker av nyheter som egentligen inte är betydelsefulla? Är det vettigt att folk styrs att tro att vi lever under hot om katastrofer? Är det dagens individualism och non-konformism?

Om vi bara sade som det är

Att måla upp en hotbild för att sedan ge en lösning på problemet är en urgammal retorisk fint, som vi använt sedan Rom var en stormakt i världen. Idag har media makten att måla upp en hotbild, men ger inga lösningar. I stället lockar de unga läsare med ett mindre kritiskt sinne att läsa nyheter via sociala media. I den tillrättalagda digitala världen når dig inte nyheter som inte passar din målgrupp. Det måste du fixa själv. Var individualist, och sök din information utanför kvällspressens nyheter på nätet.