Bli webbredaktör

Drömmer du om du om att bli webbredaktör eller kanske art director? Idag kan du läsa till webbredaktör via program på högskola men det finns också privata kurser som du kan gå. Som webbredaktör kommer du få varierande uppgifter och du kommer att få en nyckelroll inom företaget som du arbetar för. Alla förändringar på hemsidor, bloggar och sociala medier kommer vara ditt ansvar. Hur ser vardagen ut för en webbredaktör och vilka möjligheter finns det på arbetsmarknaden efter det att din utbildning är klar?

Det här gör en webbredaktör

Det största ansvaret som du som webbredaktör kommer ha är att se till att hemsidor och bloggar är uppdaterade för de företag som du arbetar för. Du kommer ansvara för att nå företagets mål när det gäller närvaro och synlighet på nätet. Samma gäller för de kanaler i sociala medier som företag väljer att använda. Många företag finns idag på Facebook, Twitter samt Instagram. Din roll är att se till att kommunikationen blir enhetlig i alla dessa kanaler.

För dig som webbredaktör gäller det att sätta dig in i målgruppen för företaget som du arbetar för och ta fram innehåll som kommer att attrahera just er målgrupp. Det är viktigt att texterna och informationen som du tar fram är relevant och att ditt arbete bidrar till att fler kunder vill läsa och hålla sig uppdaterade med företagets olika kanaler för kommunikation. Webben är ständigt levande och därför är det viktigt att du som webbredaktör håller dig uppdaterad.

Så blir du en bra webbredaktör

Om du är en nyfiken person kommer det att göra dig till en bättre webbredaktör. Du behöver vara intresserad av din omvärld och hålla dig uppdaterad. Det behövs för att du ska kunna skriva aktuella artiklar och kunna fånga upp trender och förändringar när du ska göra intressanta blogginlägg eller kommentarer på sociala medier. En sådan egenskap kombinerat med framförhållning kommer att uppskattas av dina kunder. Du behöver också ha en bra känsla för användarvänlighet.

Om du till exempel är webbredaktör för ett företag som har e-handel är det viktigt att kunden upplever sidan som användarvänlig. Det ska vara lätt att hitta varan som kunden söker, finnas bra beskrivning av varan och sen ska det vara lätt att kunna genomföra själva köpet. Är någon av dessa 3 sakerna dåliga kommer kunden söka sig till en annan e-butik och ni har förlorat en kund och pengar. I värsta fall skriver även kunden en dålig recension av sidan.

Att jobba som webbredaktör

Om du väljer en karriär som webbredaktör kommer du få ett omväxlande arbete och där du kan välja att jobba inom många olika branscher. Räkna med att det finns viss konkurrens om tjänsterna men om du är en duktig webbredaktör kommer det inte vara några problem att hitta ett jobb. Tänk på att det är viktigt att vara nyfiken, har bra omvärldskoll och en god känsla för användarvänlighet om du ska bli en duktig webbredaktör.